Yerba medisinal

Wintertuin Curaçao


🗓

21 November 2024 19:00 t/m

21 November 2024 21:00


The triangle curacao


Sanashon Krioyo: Een viering van Afro-spiritualiteit op Curaçao

Willemstad, Curaçao – Afro-spiritualiteit heeft diepe wortels in de Curaçaose samenleving. Deze tradities, overgebracht uit Afrika en verder ontwikkeld tijdens de slavernijperiode, winnen de laatste jaren aan populariteit. Vooral jongere generaties tonen een hernieuwde interesse en willen een spiritueel pad bewandelen dat dichter bij hun identiteit ligt. Helaas worden deze tradities soms nog steeds gestigmatiseerd als occulte praktijken, wat vaak leidt tot intolerantie en onbegrip.

Stichting Wintertuin Curaçao, die zich richt op het verbinden van mensen via literatuur en verhalen in diverse lokale en internationale projecten, heeft het initiatief genomen voor het project Sanashon Krioyo. Dit project is gebaseerd op het delen van kennis over Afro-spiritualiteit en alle aspecten die een belangrijke basis vormen voor de Curaçaose identiteit.

‘Konmemorá, Konsientisá, Sana’
Met Sanashon Krioyo wil Stichting Wintertuin Curaçao deze kennis toegankelijk maken, met de nadruk op het heropleven, behouden en onderwijzen van eeuwenoude tradities die gericht zijn op collectieve heling door middel van gezamenlijke rituelen en verhalenvertelling.

Door diverse workshops uit te voeren, nodigt het project deelnemers uit om hun kennis over Afro-spiritualiteit te vergroten, waardering voor deze tradities te ontwikkelen en deel te nemen aan helende rituelen.

Programma
Om alle aspecten van Afro-spiritualiteit te belichten, is er een gevarieerd programma samengesteld, met inhoudelijke sessies over verschillende Afro-spirituele thema’s.

De sessies worden geleid door ervaren experts zoals, Marerly Sambo, die haar kennis over medicinale kruiden deelt, Calviany Eleonora, die de band met voorouderlijke verhalen en muziek zal belichten, en Bob Harms, die een masterclass Afro-spiritualiteit en een workshop over ceremoniële rituelen voor bescherming en zuivering zal geven.

Als aanvulling op deze sessies publiceert de heer Harms in november ook “Echoes of Africa: Afro-Curaçaoan Belief Systems”, een boek dat na 21 jaar onderzoek de spirituele wereld van Curaçao belicht, waarin Afro-Caribische, katholieke en inheemse tradities samensmelten tot een unieke, veerkrachtige identiteit.

Open voor iedereen
Sanashon Krioyo is voor iedereen toegankelijk, maar richt zich in het bijzonder op jongeren en studenten met een achtergrond in geschiedenis, antropologie of culturele studies; culturele en spirituele gemeenschappen; therapeuten en beoefenaars van alternatieve geneeskunde, zoals kruidendeskundigen en reiki-practitioners.

Deze sessies worden op verschillende donderdagen gehouden van november 2024 tot februari 2025, van 19:00 tot 21:00 uur in The Triangle in Otrabanda en bieden deelnemers de gelegenheid om dieper in te gaan op de rijke spirituele tradities van Curaçao.

Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Geïnteresseerden kunnen zich registreren door een e-mail te sturen naar regina@wintertuincuracao.org.

Afro-spiritualiteit op Curaçao verdient erkenning als een rijk en complex erfgoed, vergelijkbaar met andere Afro-Caribische spirituele tradities. Met dit project wil Stichting Wintertuin Curaçao bijdragen aan het behoud en de revitalisatie van dit belangrijke culturele erfgoed en de Curaçaose gemeenschap uitnodigen om deel te nemen aan sessies die ook dienen als cruciale stappen richting gemeenschapsheling en culturele trots.

Wintertuin Curaçao


Stichting Wintertuin Curaçao verbindt mensen door middel van verhalen en literatuur. Sinds 2017 houden we ons bezig met talentontwikkeling, communityprojecten en evenementen.

We bieden schrijvers ruimte om te experimenteren en een platform om elkaar te ontmoeten. We coachen ze bij de ontwikkeling van een zelfstandige beroepspraktijk.

Ons bekendste project is waarschijnlijk het Wintertuin Curaçao Festival dat sinds 2019 jaarlijks plaatsvindt. Kurá di Kuenta is een ouderenverhalenproject dat tot nu toe heeft geleid tot zes publicaties. We werken samen met andere landen in de regio, zoals bij het erfgoedparticipatieproject 100 Opheto, en zelfs met andere continenten, zoals in het literaire uitwisselingsplatform Transatlantic Relatives. Samen met onze collega’s in Nederland geven we boeken uit van lokale auteurs, zowel bekende namen als jong talent. Vaak zijn onze projecten multidisciplinair en verrassend.

We zijn altijd nieuwsgierig: naar nieuwe stemmen, die we een podium geven; naar nieuwe vormen van publiceren en schrijven, en naar manieren waarop we de literaire cultuur kunnen vernieuwen.